Κυστίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και συμβουλές πρόληψης

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας;

Εάν αισθάνεστε ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, την ανάγκη να ουρείτε συχνά, το αίσθημα βάρους στην κοιλιά , σε ορισμένες περιπτώσεις, ίχνη αίματος στα ούρα, μπορεί να είναι πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος. Η πιο συχνή είναι αναμφίβολα η κυστίτιδα.

Τι είναι η κυστίτιδα;

Πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες, προσβάλλονται συχνά από φλεγμονώδεις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (κύστη και ουρήθρα), που ονομάζονται κυστίτιδα και προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες. Η πιο κοινή φλεγμονή είναι αυτή που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, σπανιότερα ο παράγοντας που προκαλεί μπορεί να είναι η λήψη φαρμάκων ή ο ερεθισμός που προκαλείται από καθαριστικά για προσωπική χρήση.

Ποια είναι η αιτία της κυστίτιδας;

Η κυστίτιδα οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς: συγκεκριμένα, η Escherichia coli είναι το παθογόνο που βρίσκεται στο 90% των περιπτώσεων. Η φλεγμονώδης διαδικασία ξεκινά από την αγκύρωση των βακτηρίων στα κύτταρα του ουροεπιθηλίου μέσω των κροσσών, δηλαδή των μακριών βραχιόνων που έχουν πρωτεΐνες στο τέλος,  οι οποίες συνδέονται με τον βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης εμποδίζοντας την απομάκρυνση των βακτηρίων.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την κυστίτιδα;

Λύση στην κυστίτιδα είναι η χρήση δραστικών και αποτελεσματικών ουσιών στην απομάκρυνση μικροοργανισμών και βακτηρίων.

Μία από αυτές τις ουσίες είναι η D-Mannose. Η D-Mannose είναι ένα σάκχαρο που, μετά την απορρόφησή του, φτάνει αναλλοίωτο στην ουροδόχο κύστη, όπου προσελκύει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν σαν μαγνήτης και επιτρέπει την αποβολή τους στα ούρα. Για να είναι αποτελεσματικό, το D-Mannose πρέπει να χρησιμοποιείται στις σωστές ποσότητες: να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας

Μια άλλη σημαντική θεραπεία είναι το American Cranberry, γνωστό και ως Cranberry. Αυτό το φρούτο στην πραγματικότητα περιέχει το PAC-A που μπλοκάρει τους βραχίονες των βακτηρίων εμποδίζοντάς τα να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης και να τα απομακρύνουν με τα ούρα.

Οι συμβουλές μας για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κυστίτιδας

  • Το να πίνετε πολύ είναι πάντα μια υγιεινή συνήθεια, αλλά είναι ιδιαίτερα έτσι κατά τη θεραπεία της κυστίτιδας. Μια καλή ποσότητα νερού την ημέρα είναι περίπου 2 λίτρα.
  • Επιλέξτε ένα εξιδεικευμένο καθαριστικό για την ευαίσθητή περιοχή.
  • Πάρτε προβιοτικά για να εξισορροπήσετε την εντερική και κολπική χλωρίδα.
  • Εντατικοποιήστε τους συνήθεις κανόνες υγιεινής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.
  • Μην κρατάτε τα ούρα για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αδειάζετε την κύστη σας πολλές φορές την ημέρα.
  • Να φοράτε ρούχα από βαμβάκι ή φυσικά υφάσματα. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα που προσκολλώνται υπερβολικά στο σώμα και τις προσωπικές περιοχές: θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερυθρότητα και κνησμό, καθώς και να θερμάνουν την περιοχή και να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.