Μια σωστή προσωπική υγιεινή είναι ο κύριος σύμμαχος της καθημερινής σας ευημερίας και ξεκινά με τη σωστή επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή σας. Πράγματι, είναι καλό να επιλέξετε ένα εξειδικευμένο καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή, διαφορετικό από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του σώματος, αφού η περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει διαφορετικό pH σε σύγκριση με τα άλλα μέρη του σώματος.

Ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό για εσάς;

Ένα καλό προϊόν για την προσωπική υγιεινή πρέπει να έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Πρέπει να σέβεται το κολπικό οικοσύστημα

Στις γυναίκες, το κολπικό οικοσύστημα προστατεύεται φυσικά από βακίλους Döderlein, μια οικογένεια από «φιλικά» βακτήρια που ζουν στον κόλπο και παράγουν γαλακτικό οξύ, μια ουσία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την επίθεση από επιβλαβή βακτήρια. Σε αυτή τη διαδικασία, είναι θεμελιώδης ο ρόλος του οιστρογόνου που διεγείρει την παραγωγή του γλυκογόνου, που χρησιμοποιείται από τους βακίλους Döderlein για την παραγωγή γαλακτικού οξέος. Το επίπεδο των οιστρογόνων αλλάζει σύμφωνα με την περίοδο της ζωής της γυναίκας , ως εκ τούτου, αλλάζει και το επίπεδο της οξύτητας του κολπικού περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι η οξύτητα μετριέται με τιμές pH, αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει διαφορετικό pHστον κόλπο ανάλογα με την ηλικία της.

Μέχρι την εφηβεία, η ποσότητα οιστρογόνων του κοριτσιού είναι χαμηλή, όπως και η παρουσία γλυκογόνου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βάκιλοι Döderlein απουσιάζουν και το κολπικό pH είναι εντελώς ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μολύνσεων για τα μικρά κορίτσια, επειδή το κολπικό οικοσύστημα δεν έχει αποτελεσματική άμυνα.

Στη γόνιμη ηλικία, το κολπικό pH κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4,5. Αυτό συμβαίνει χάρη στην παραγωγή γαλακτικού οξέος που διατηρεί σταθερά όξινα επίπεδα pH.

Στην προ-εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα παράγονται ακανόνιστα και σιγά-σιγά εξαφανίζονται εντελώς. Συνεπώς, το κολπικό pH είναι πολύ παρόμοιο με αυτό των μικρών κοριτσιών. Εκτός από τον υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων, εμφανίζονται ξηρότητα και κνησμός, λόγω της αραίωσης του κολπικού επιθηλίου και της μειωμένης λίπανσης.

Έτσι, το καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή σας θα πρέπει να διατηρεί αμετάβλητη την αιδοιοκολπική οξύτητα του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εμμηνόπαυσης, είναι σκόπιμο να επιλέγετε το κατάλληλο καθαριστικό με περίπου ουδέτερο pH.

Για αυτούς τους λόγους, το καθαριστικό σας θα πρέπει να προστατεύει το κολπικό οικοσύστημα και να διατηρεί τη φυσική οξύτητα (pH) αυτού σε κάθε στάδιο της ζωής σας. Επομένως, δεν είναι σωστό ένα μικρό κορίτσι να χρησιμοποιεί το ίδιο καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή που χρησιμοποιεί η μητέρα της.

  1. Δεν πρέπει να περιέχει επιθετικές επιφανειοδραστικές ουσίες

Στα καθαριστικά για την ευαίσθητη περιοχή, η λειτουργία αυτών των ενώσεων είναι η παγίδευση ακαθαρσιών και υπολειμμάτων που θα ξεπλυθούν. Ωστόσο, αν είναι πολύ επιθετικές, οι επιφανειοδραστικές ουσίες μπορούν να αποδυναμώσουν τα βακτηρίδια Lactobacillus, έτσι ώστε να μην είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν το σωστό επίπεδο οξύτητας. Επιπλέον, μπορούν να βλάψουν το επιφανειακό στρώμα των βλεννογόνων των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας απώλεια αντοχής της επιφάνειας και διευκολύνοντας τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων.

Για παράδειγμα, το Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) και το θειικό νάτριο Laureth (SLES) είναι τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα τασιενεργά στα καλλυντικά, αλλά και εκείνα που προκαλούν τα μεγαλύτερα ερεθιστικά αποτελέσματα και την ευαισθητοποίηση του δέρματος.

  1. Δεν πρέπει να περιέχει Parabens και Thiazolinones

Τα Parabens και οι θειαζολινόνες είναι συνθετικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά επειδή είναι σε θέση να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων στο καλλυντικό προϊόν και να επιτρέψουν την επέκταση της διάρκειας ζωής του. Από την άλλη πλευρά, αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες βλάβες στο δέρμα και τους βλεννογόνους, που αναγνωρίζονται ευρέως από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

  1. Πρέπει να περιέχει αρώματα χωρίς αλλεργιογόνα

Η παρουσία υψηλών αλλεργιογόνων χημικών ουσιών στο άρωμα των καθαριστικών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων μπορεί πράγματι να προκαλέσει ενοχλητικές αντιδράσεις όπως φαγούρα και αίσθημα καύσου

Όλα τα καθαριστικά DermoXEN έχουν σχεδιαστεί για να σέβονται το φυσιολογικό pH της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Περιέχουν φυσικές επιφανειοδραστικές ουσίες, απαλές στο δέρμα και με χαμηλή οικολογική επίδραση. Επιπλέον, δεν περιέχουν Parabens, Thiazolinones. Τα αρώματα όλων των προϊόντων DermoXEN έχουν επιλεγεί για να εγγυηθούν την απουσία κοινών αλλεργιογόνων. Έχουν μελετηθεί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αλλεργιών και δυσανεξιών.