Το οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που επιτρέπει, με μη επεμβατικό τρόπο, να αντιλαμβάνεται την έκταση της οξυγόνωσης του αίματος. Στην πραγματικότητα δεν μετράει το οξυγόνο, αλλά το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που συνδέεται με το οξυγόνο (οξυαιμοσφαιρίνη). Στην πραγματικότητα, το οξυγόνο που περιέχεται στον εισπνεόμενο αέρα μεταφέρεται στα αιμοφόρα αγγεία, συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη και από αυτή μεταφέρεται στους ιστούς. Το οξύμετρο υπολογίζει το ποσοστό της οξυαιμοσφαιρίνης.

Παλμική οξυμετρία

Η παλμική οξυμετρία επιτρέπει την ανάδειξη οποιασδήποτε βλάβης της πνευμονικής λειτουργίας με απλό, ανώδυνο τρόπο. Η ευκολία χρήσης του οξυμέτρου προσφέρεται για αυτόνομη χρήση, χωρίς την παρουσία του γιατρού, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων που απαιτούν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Πώς γίνεται η παλμική οξυμετρία;

Εφαρμογή της συσκευής στην άκρη του δείκτη ή στον λοβό του αυτιού (παρέχεται με επιφανειακή κυκλοφορία). μετά από σύντομη αναμονή, οι τιμές της οξυαιμοσφαιρίνης και του καρδιακού ρυθμού εμφανίζονται στην οθόνη. Δυσκολίες στη διεξαγωγή της εξέτασης μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος με κρύα χέρια, πολύ μακριά νύχια ή νύχια καλυμμένα με υπερβολικό βερνίκι νυχιών, παθήσεις του κυκλοφορικού κ.λπ.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Οι ιδανικές τιμές είναι αυτές που πλησιάζουν το 100%, αλλά αυτές που ξεπερνούν το 93-94% θεωρούνται καλές. πρέπει να ανησυχείτε, να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό, να πραγματοποιήσετε τυχόν διαγνωστικές έρευνες, όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από 92%.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιθυμητό, ​​ακόμη και πριν από τη χορήγηση θεραπευτικού οξυγόνου, να εμβαθύνουμε με δειγματοληψία αρτηριακού αίματος που θα παρέχει άλλες σημαντικές τιμές, όπως διοξείδιο του άνθρακα και ΡΗ, εκτός από την πίεση οξυγόνου.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το οξύμετρο;

Η χρήση του οξύμετρου συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες διαγιγνώσκεται ή υπάρχει μόνο υποψία κλινικής κατάστασης που περιλαμβάνει έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως ΧΑΠ, καρκίνοι του πνεύμονα, πνευμονία και βρογχοπνευμονία, πλευρίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιοπνευμονικές παθήσεις γενικότερα.

Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, μάθαμε να εξοικειωνόμαστε με τη χρήση του οξύμετρου, γιατί ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα της λοίμωξης είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Εξ ου και η ευκαιρία να έχετε διαθέσιμο ένα οξύμετρο για την ανεξάρτητη ανίχνευση δεδομένων οξυγόνωσης στο σπίτι, για να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Μερικές βασικές συστάσεις:

  • Το προς εξέταση χέρι πρέπει να είναι ζεστό, σφιχτό, χαλαρό και τοποθετημένο κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.
  • Οποιοδήποτε βερνίκι νυχιών πρέπει να αφαιρεθεί.
  • Αποφύγετε να καταλήξετε σε διαγνωστικά συμπεράσματα χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Ένα τροποποιημένο αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν λέει τι μπορεί να είναι.
  • Το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν είναι πάντα αξιόπιστο, επομένως είναι συχνά απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού.

Δόκτωρ  Michele Tondo

Πνευμονολόγος  – Referente SIICP Regione Puglia