Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο ήλιος και οι μεγαλύτερες μέρες φέρνουν μια αίσθηση ευεξίας σε όλους μας! Ωστόσο, η υπερβολική θερμότητα καταναλώνει την ενέργεια που διατίθενται από το σώμα μας

Το καλοκαίρι επέστρεψε και μαζί του και η επιθυμία να βγείτε έξω, να παίξετε υπαίθρια σπορ, να απολαύσετε τις όμορφες μέρες και τις διακοπές που σας αξίζουν. Ωστόσο, δεν αισθάνεστε πάντα σε φόρμα, γεμάτοι ενέργεια: η υπερβολική ζέστη των καλοκαιρινών μηνών, στην πραγματικότητα, καταναλώνει την ενέργεια που διαθέτει το σώμα μας και προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, εξάντληση, αλλά και υπνηλία και γενική κακουχία. Ένα εμφανές σημάδι, όταν το θερμόμετρο καταγράφει αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, είναι η εφίδρωση. Η παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων ιδρώτα, του υδατικού διαλύματος που παράγεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες μας, είναι ένας μηχανισμός στο σώμα μας για να μειώσει τη θερμοκρασία του και να αποφύγει την υπερθέρμανση.

Ωστόσο, όταν η εφίδρωση είναι υπερβολική, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και απώλειας των μεταλλικών αλάτων που χρειάζεται ο οργανισμός. Η κατανάλωση πολύ νερού, ειδικά το καλοκαίρι, είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αφυδάτωσης, η οποία φέρνει δυσάρεστες συνέπειες, όπως μυϊκές κράμπες, πονοκεφάλους, αδυναμία και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Για την καλή λειτουργία του σώματός μας, τα μεταλλικά άλατα είναι θεμελιώδη: υποστηρίζουν πολλές από τις διαδικασίες του, καθώς και βοηθούν στη διατήρηση των οστών και των δοντιών. Μόνο με τη διατροφή, είναι δύσκολο να αφομοιώσετε τις σωστές ποσότητες μεταλλικών αλάτων και, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να είναι χρήσιμο να εντοπίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις ουσίες σε μεγαλύτερες ποσότητες ή να επιλέξετε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, με τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

Ποια είναι τα κύρια μεταλλικά άλατα που χρειάζεται το σώμα μας;

1) Μαγνήσιο: απαραίτητο για τον έλεγχο των μυϊκών συσπάσεων, της εξάντλησης, αλλά και του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και για τη διατήρηση των οστών. Οι τροφές στις οποίες βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και σπόροι, μπανάνες και ξηροί καρποί. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή, ειδικά σε άτομα με γαστρεντερικές ανωμαλίες, συνήθειες και λανθασμένο τρόπο ζωής, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που είναι πιο προσεκτικά στη διατροφή: για παράδειγμα αθλητές, που υποβάλλονται σε έντονη αθλητική δραστηριότητα και υπερβολική εφίδρωση.

2) Κάλιο: σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, για τη σύσπαση των μυών και για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Σε ζεστό καιρό, είναι πολύ εύκολο να αποβάλει το κάλιο με τον ιδρώτα.

3) Φώσφορος: απαραίτητος για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και για την υποστήριξη της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι τα ψάρια, το κρέας, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά. Γενικά δεν είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρώματος λόγω έλλειψης φωσφόρου.

4) Ασβέστιο: είναι το πιο σημαντικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, υποστηρίζει την πήξη του αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Για να έχετε ασβέστιο στη διατροφή σας, πρέπει να προτιμάτε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο και μπρόκολο.

5) Χλώριο: υποστηρίζει την παραγωγή γαστρικών υγρών και την ισορροπία των σωματικών υγρών. Το χλώριο περιέχεται κυρίως στο επιτραπέζιο αλάτι, τα τυριά και τα αλλαντικά, τα καρυκευμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η χρήση ενός συμπληρώματος είναι σπάνια απαραίτητη λόγω έλλειψης χλωρίου.

6) Νάτριο: σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Υπάρχει στο αλάτι, αλλά και σε πολλά τρόφιμα, επομένως η έλλειψή του είναι σπάνια. Αντίθετα, υπάρχει συνήθως περίσσεια νατρίου.

Τι να κάνετε σε περίπτωση κούρασης και εξάντλησης;

  • Δώστε προσοχή στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σας. Όταν το σώμα χάνει τις ουσίες που χρειάζεται μέσω της εφίδρωσης, είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να πίνετε άφθονο νερό. Με τη ζέστη του καλοκαιριού, θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί η ποσότητα του νερού που συνήθως πίνετε, έως και 2μιση λίτρα την ημέρα.
  • Φροντίστε τη διατροφή σας για να αναπληρώσετε τα μέταλλα που χάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μέσω πολλών φρούτων και λαχανικών. Τα σνακ με βάση τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διευκολυνθεί η παροχή θρεπτικών συστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να εξασφαλίζονται έως και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σωστή ρουτίνα ύπνου, κοιμάστε περίπου 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Συχνά στη ζέστη, ο ύπνος διακόπτεται από πολλές αφυπνίσεις: είναι σημαντικό για την ευεξία σας να προσπαθήσετε να τις αποφύγετε, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σπιτιού υπό έλεγχο.
  • Εκτός από μέταλλα, οι βιταμίνες είναι επίσης πολύ σημαντικές για την υποστήριξη του οργανισμού σας. Ειδικότερα αυτά της ομάδας Β: απαραίτητο στήριγμα για το σώμα που κουράζεται από τη ζέστη, γιατί μετατρέπουν την τροφή που τρώμε σε ενέργεια.
  • Επιδοθείτε σε υπαίθριους περιπάτους και μέτρια σωματική δραστηριότητα. Η σωματική δραστηριότητα επιταχύνει το μεταβολισμό και φορτίζει το σώμα με ενέργεια: αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσπαθείτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε αθλήματα. Να θυμάστε πάντα το μπουκάλι!
  • Προσοχή και στο ντύσιμο: είναι πολύ χρήσιμο να επιλέγετε ελαφριά, φρέσκα και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα ιδανικά υφάσματα για το καλοκαίρι είναι το λινό και το βαμβάκι, που μπορούν να διαπνέουν το δέρμα και να περιορίζουν την εφίδρωση.