Ο πονόλαιμος είναι μια οξεία διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται ως επώδυνος ερεθισμός στο λαιμό, ο οποίος συχνά επιδεινώνεται με την κατάποση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργίες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αιθαλομίχλη, ή σπανιότερα, από αποστήματα και πρήξιμο της επιγλωττίδας.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πονόλαιμο εξαρτώνται από τον παράγοντα ενεργοποίησης. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, βήχα ή φτάρνισμα, καταρροή, διάφορους πόνους, πονοκεφάλους και ναυτία ή έμετο. Επιπλέον, οι αμυγδαλές μπορεί να διογκωθούν, να γίνουν κόκκινες και να καλυφθούν με πλάκες.

Το χειμώνα ναι, αλλά και το καλοκαίρι…

Ο πονόλαιμος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο, λόγω ακραίων συμπεριφορών, που εφαρμόζονται όλο και περισσότερο, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ζέστης.

Πόσοι από εμάς, επιστρέφοντας από τη θάλασσα ή από τη δουλειά, μόλις επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο, ανάβουμε τον κλιματισμό στην ελάχιστη θερμοκρασία και τον μέγιστο εξαερισμό; Πόσοι κοιμούνται με τον ανεμιστήρα ανοιχτό όλη τη νύχτα; Η κακή χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων ή η έλλειψη συντήρησής τους είναι η αιτία του καλοκαιρινού πονόλαιμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν το προκαλεί η ίδια η έντονη ζέστη ή το κρύο, αλλά οι συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας, για τις οποίες ευθύνεται ο ίδιος ο άνθρωπος. Το σώμα, στην πραγματικότητα, παλεύει να προσαρμοστεί γρήγορα στις νέες κλιματικές συνθήκες, και είναι αυτή τη στιγμή της ευαισθησίας που οι ιοί και τα βακτήρια εκμεταλλεύονται για να επιτεθούν στην αναπνευστική οδό.

Οι συμβουλές μας για κάθε εποχή

• Η πρώτη συμβουλή είναι να αποτρέψετε αυτή τη διαταραχή, περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας τη θέρμανση ή το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες που δεν είναι υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές, ώστε να μην δημιουργηθεί θερμικό σοκ.

• Αποφύγετε να αφήνετε το κλιματιστικό (ζεστό ή κρύο) ανοιχτό για πολλές ώρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αποφύγετε ο αέρας του κλιματιστικού να κατευθύνεται προς εσάς.

• το καλοκαίρι, όταν επιστρέφετε σπίτι και είστε ζεστοί και ιδρωμένοι, θα ήταν καλύτερα να περιμένετε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματος πριν ανάψετε το κλιματιστικό.

Θεραπείες για τον πονόλαιμο

Όταν εμφανιστεί ο πονόλαιμος, μπορείτε να τον ανακουφίσετε ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές:

• Αποφύγετε την άμεση καταφυγή σε αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, προσπαθήστε να εμπιστευτείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα σε λίγες μέρες.

• Το μάσημα γλυκόριζας βοηθά στην ανακούφιση του λαιμού, χάρη στην παρουσία μιας ουσίας που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, με αντιφλεγμονώδη δράση.

• Πίνετε δροσερά ροφήματα ή χλιαρά αφεψήματα από βότανα, όχι πολύ ζεστά, για να ανακουφίσετε τον πόνο.

• Πίνετε άφθονο νερό, για ενυδάτωση του οργανισμού και την διευκόλυνση αποβολής των παθογόνων μικροοργανισμών.

• θα ήταν καλή συνήθεια, σε περίπτωση πονόλαιμου, να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα για να αποφύγετε μελλοντική επαφή με τα βακτήρια.

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον ιατρό σας.